Karakterler

  HACİVAT

Karagöz’e göre “mürekkep yalamış” her konuda az da olsa bilgi sahibi olan bir kişidir. Herkesin gönlüne göre şerbet verilmesini bilir. Konuşmasında Arap ve Fars dilinin gramer şekilleri görülür. Genellikle aracılık ve komisyonculuk işlerini yapar. Her konuda Karagöz’den dayak yemesine karşılık yinede ondan vazgeçemez. Giyimine yeşil renk hâkimdir. Şapkasına “Börk” şapkasında aşağıya sarkan şeride de “Taylasan” adı verilir. Hacivat’ın oyunlardaki rollere göre yapılmış değişik tasvirleri vardır.

  KARAGÖZ

Karagöz, oyun içinde arkadaşı Hacivat’la birlikte aktif bir role sahiptir. Karakter itibariyle cesur ve gözü pektir. Bu yüzden birçok kereler başı çeşitli kişilerle derde girer. Sonunda Hacivat’ın yardımı ile kurtulur. Hacivat’ın tam zıttı bir karakterdir. Perdede halkı temsil eder. Karısı ile başı her zaman derttedir. Hiçbir zaman doğru dürüst bir iş sahibi değildir. Hacivat’ın aracılığı ile çeşitli işlerde çalışmıştır. Giyimine kırmızı renk hâkimdir. Bir kolu oynaktır. “Işkırlak” adı verilen şapkası başa girip çıkabilir şekildedir. Karagöz’ün oyunlardaki roller göre yapılmış değişik tasvirleri vardır.

  KARAGÖZ’ÜN KARISI

Karagöz’le anlaşamaz daima kavga halindedir. Kolunda sepet, ağzında tütün çubuğu vardır. Giyimine yeşil renkler hâkimdir.

  BEBERUHİ

İstanbul ağzı ile konuşan tiplerin sonuncusu Beberuhi’dir. Beberuhi boyunun kısalığı ile dikkati çeker. Başında boyu kadar şapkası vardır. Şımarık ve küstahtır. Karagöz’e boyunun kısa olduğunu söyleyerek onunla alay eder. Dili peltektir. Bazen birkaç tanesi bir olarak Karagöz’le mahalle kabadayılarına karşı koymaya çalışır. Fakat zoru görünce hemen kaçarlar. Giyimlerine mavi, kırmızı ve yeşil renkler hâkimdir.

  LAZ

Perde de gevezeliği ve çabuk konuşması ile tanınan Laz, aynı zamanda aceleci bir tip olarak karşımıza çıkar. Hacivat onun için “Trabzon Gülü” der. Dansı horondur. Çoğu zaman mesleği gemiciliktir. Giyimine mavi ve kırmızı renkler hâkimdir.

  ARNAVUT

Dürüstlüğü ve mertliği, bunun yanında ise cahilliği ile tanınan Arnavut, oyunlarda merhametli olma özelliği ile de dikkati çeker. “Mori” kelimesini çok sık kullanır. Giyimine çok renklilik hâkimdir. Belinde kılıcı ve ayağında çizmeleri eksik olmaz.

  ACEM

Hacivat’ın “İran Gülü” olarak nitelendirdiği Acem İran’dan veya Azerbaycan’dan gelmiştir. Meşhur olan Acem mübalağacılığını üzerinde taşır. Yaptığı işler arasında halıcılık ve antikacılık vardır. Çoğu zaman can sıkıntısından şikâyet eder. Acem tasvirleri çok çeşitlidir. Hangi türden olursa olsun Acem tasvirlerinin elinde muhakkak adeta kendilerine simgesi haline gelmiş olan nargile bulunur.

  TUZSUZ DELİ BEKİR

Karagöz oyununda işler karışık bir hal alınca perdeye gelen Tuzsuz Deli Bekir, bu karışık işleri halletmesi ve bir neticeye bağlamasıyla tanınır. Perdeye meşhur narasıyla gelir. Öldürme işindeki mahareti ile öğünür. Dokuz yüz doksan dokuz kişinin kellesini kestiğini her zaman tekrar eder. Sert ve kaba görünmesine rağmen bağışlayıcıdır. Oyunların sonunda cezayı hak eden kişilere ceza vermesi gerekirken her seferinde onları bağışlar. Elinde daima kama veya kılıç bulunur. Giyiminde kırmızı ve mavi renkler hâkimdir.